Eğlence amacıyla kullanılan ve hemen hemen her aktivitede kullanılan bir patlayıcı gücü oldukça düşük patlayıcı maddeler havai fişeklerdir. Havai fişeklerin çoğu barutla elde edilir. Havai fişeğin altında yer alan fitil ateşlenir. Havai fişeğin alt bölümünde yer alan barut böylece patlar. Barutun itim gücü ile havai fişek havaya fırlar. Böylelikle fişeğin içinde bulunan ikinci zaman ayarlı fitil aktive olmuş olur. İkinci fitilin ateşlediği barut, “yıldız” isimli minik parçaları patlatır. Havai fişekler renklerini bu yıldız isimli ve yandığında  ışık saçan karışım kimyasallarla üretilir. Yıldızların içerisinde temelde 5 karışım bulunur. Bunlar oksitler, tutkal, yakıt, renk verici kimyasallar ve klor vericilerdir. İşte bu yıldızlar patladığı zaman Havai Fişekler Nasıl Farklı Şekillerde ve Renklerde Patlar sorusunun cevabı ortaya çıkar. Çünkü yıldızlar patladığında gökyüzünde farklı şekiller oluşur ve her biri farklı renktedir. Havai Fişek patlaması fişeğin içerisindeki  bölümler artırıldığında yalnızca tek havai fişek patlatılarak bile art arda çeşitli görünümler oluşturmaya yeter. Böyle bir durumda elbette uygun zamanda ateşlenen fişeğin fitil tasarımı ve fitil uzunluğu oldukça önemli bir etkendir.

Havai Fişeklerin Renkleri ve Şekilleri

Havai fişeler hakkında gerekli bilgileri aldıktan sonra asıl sorumuza geliyoruz: Havai Fişekler Nasıl Farklı Şekillerde ve Renklerde Patlar?

Fişeğin kapsülü içerisinde bulunan yıldızların sıralanış şekli ve sırası havai fişek patlaması anında ortaya çıkacak desenleri oluşturur. Havai fişeklerin rengini de yıldızların temel 5 içeriğinde bulunan renk verici kimyasallar oluşturur. Patlama anında ortaya bir enerji çıkar. Bu enerji açığa çıktığında metal tuzlarca soğurulur. Metaller ise bu enerji fazlalığını dışarı ışık olarak vermektedir. Bu şekilde her metalin ortaya çıkardığı ışık enerjisi yayılan ışığın dalga boyu tarafından belirlenmiş olur. Yani ışığın dalga boyuna bağlı olarak renklerde farklılık görülür. Yani havai fişeklerin içerisindeki temel maddelerden olan metaller ışığın rengini belirler. Stronsiyum ve lityum kırmızı renk, titanyum, alüminyum, berilyum veya magnezyum tozu beyaz renk, bakır mavi renk, sezyum çivit mavisi rengi, baryum yeşil renk, kalsiyum turuncu ve sarı, potasyum ve rubidyum menekşe rengi, odun kömürü, demir veya lamba isi altın rengi verir.


İlginizi çekebilecek gönderiler:

  1. Özel Günlerde Hangi Kutlama Malzemeleri Kullanılır? Parti Malzemeleri Nelerdir?
  2. Torpil Nereden Satın Alınır