Havai fişeklerin ne olduğunu hemen hemen herkes bilir. Ancak birçok kişi içerisinde ne olduğunu bilmez ve bunu merak eder. Havai fişekler günümüzde oldukça fazla kullanılıyor. Düğünler, partiler, açılışlar, kutlamalar ve daha birçok organizasyonda havai fişek kullanılabilir ve daha eğlenceli etkinlikler düzenlenebilir. Havai fişek içinde ne var sorusu ise birçok insan tarafından merak edilir.

Genel olarak açıklamak gerekirse içerisinde patlayıcı bir karışım vardır. Fişek ise silindir şeklinde ve karton bir kovan görünümdedir. İçerisinde yer alan karışıma ise piroteknik karışım adı verilir. Bu karışım havanın oksijeni olmadan yanabiliyor. İçerisinde yer alan madde ve kimyasallar ile hem şekiller hem de renkler ortaya çıkar.

Havai Fişeğin İçerisinde Yer Alanlar

Havai fişeklerin içerisinde birçok madde yer alıyor. Bu malzemelerden birisi baruttur. Barut ateşleme amacıyla kullanılır. Aynı zamanda içerisinde yer alan metal tuzları da yer alır. Bu metal tuzları sayesinde renkli kıvılcımlar ortaya çıkar. Daha parlak olması içinse antimon sülfür kullanılıyor. Karışımın birbirine bağlanması amacıyla ise dekstrin isimli bir madde kullanılıyor. Tabi ki doğal olarak bütün bu malzemelerin bir araya toplanması amacıyla da kâğıt kullanılıyor. Havai fişek içinde ne var diye merak eden kişiler için bu madde ve malzemeler gösterilebilir. Bütün bunların bir araya gelmesi ile son derece güzel ve ilgi çekici bir görsel şölen sunulabilir.

Havai Fişeğin İçerisinde Yer Alan Maddeler Ne İşe Yarar?

Havai fişeğin içerisinde genel olarak belirtilen madde ve malzemeler yer alır. Bu madde ve malzemeler sayesinde gökyüzünde birbirinden güzel görüntüler ve canlı renkler sunuluyor. İçerisinde yer alan her bir ürün farklı bir özelliğe ve işleve sahiptir. Genel olarak havai fişek içinde ne var öğrenmek isteyen kişiler için bu maddelerin ne işe yaradığı şu şekilde açıklanabilir:

·        Barut

 

Barut, havai fişeklerin olmazsa olmaz maddelerinden birisi olarak ön plana çıkıyor. Her havai fişekte mutlaka bulunmalıdır. Havai fişek içinde ne var öğrenmek isteyenler için ilk söylenebilecek maddedir. Kömür, kükürt ve potasyum nitrat karışımından oluşur. Standart havai fişeklerde, fitil ateşlendikten sonra kabuğun altında yer alan toz tutuşur. Potasyum nitratın yanması ile oksijen ortaya çıkarak kükürt ile kömürün yanmasını sağlar ve havai fişek yukarı doğru fırlar. Saniyeler sonra ise geciktirilmiş fünye sayesinde ana kabuk tutuşarak hem ses hem de ışık ortaya çıkmasına neden olur. Bu noktada barut en önemli maddelerden bir tanesi olarak ön plana çıkıyor.

 

·        Dekstrin

 

Dekstrin, nişastalı bir madde olarak bilinir. Havai fişek içinde ne var merak edenler için gösterilebilecek maddelerden bir tanesidir. Bu madde sayesinde kara barutun ve metal tuzlarının bağlanması sağlanıyor. Havai fişeklerin yanı sıra pek çok alanda daha kullanılan bir madde olması ile bilinir. Fişeklerin içerisinde ise işlevinin önemli olması sayesinde kullanılması önemlidir.

 

·        Antimon Sülfür

 

Antimon sülfür, havai fişeklerin içerisinde yer alan bir başka madde olarak gösterilebilir. Koyu gri renkte ve toz halinde olan bir maddedir. Fişek içerisinde yer alan karışımlara eklenir. Bu sayede de daha parlak bir görüntü elde edilmesi sağlanır. Havai fişeklerin yanı sıra kibrit gibi ürünlerde de kullanılıyor. Ortaya çıkan görsel şölenin daha parlak ve ilgi çekici olmasını sağlayan bu maddeler havai fişek içinde ne var merak edenler için örnek gösterilebilecek maddelerden birisidir.

 

·        Metal Tuz

 

Havai fişeklerin en önemli özelliklerinden bir tanesi rengarenk görüntüler oluşturulmasını sağlamasıdır. Birçok insan ise havai fişek içinde ne var sorusunun yanı sıra renklerin ortaya çıkmasını sağlayan maddenin ne olduğunu da merak ediyor. Fişeklerin içerisinde yer alan metal tuzlar sayesinde renkler elde ediliyor. Havai fişek ateşlendiğinde içerisinde yer alan metal tuz kısmı ısınır. Bu ısınma sonucunda ise elektronlar uyarılarak aşırı enerjinin ışık olarak serbest kalması sağlanır. Maddelerin yanarken ne kadar enerji ürettiğine bağlı olarak ise görünen renk değişir. İstenilen renklerin elde edilmesi için farklı maddeler kullanılması söz konusudur.

 

·        Kapsül, Kâğıt

 

Havai fişeklerin içerisinde yer alacak maddelerin kaplanması için kâğıt kullanılır. Kâğıtlar hem hızlı yanması hem de geride bıraktığı kalıntının yok denecek kadar az olması sayesinde oldukça fazla tercih edilir. Bunun yanı sıra kolay patlayan yapıya sahip olması ile de kullanışlıdır. Bu noktada havai fişekler için önemli bir malzeme olduğunu söylemek mümkündür.

 

Havai Fişek İçerisindeki Maddeler Zararlı Mıdır?

 

Havai fişeklerin içerisinde birçok madde yer aldığını görmüş oldunuz. Aklınıza bu maddelerin zararlı olup olmadığı sorusu gelebilir. İçerisinde yer alan şeyler kimyasal maddelerdir. Yani fişeğin açılması ve cilt ile temas etmesi ya da solunması sorunlara neden olabilir. Bu nedenle havai fişeğin kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullanılması ve içindeki maddelerin açılmaması gerekir. Genel olarak bir havai fişek içerisinde yer alan maddeler belirtilen şekildedir.


İlginizi çekebilecek gönderiler:

  1. Havai Fişek Fiyatı
  2. Havai Fişek Nasıl Yapılır?